dimecres, 29 d’agost del 2007

La Doma Clàssica....

(Foto després d'un concurs amb l'euga Cassis)

Quantes vegades m'han preguntat què és la Doma Clàssica? Infinites...i ara he pensat que estaria bé publicar-ho aquí ja que aquesta etapa de la meva vida en què vaig practicar aquesta disciplina serà sempre molt important per mi.

La Doma és la base de l'equitació. La mare de tots els entrenaments. El primer contacte amb qualsevol de les disciplines eqüestres ha de partir de la Doma Clàssica. És una disciplina per si mateixa, que porta el cavall al cent per cent de les seves possibilitats.

Suposa exercir un total control damunt del cavall, del que resultarà una entrega i sumisió per part del cavall vers el genet. Per aquest motiu la seva execució ha de ser tranquil·la (cavall), pacient (genet) i progressiva (conjunt). Moltes vegades, apareixen motius externs o interns, que afecten al conjunt i perjudiquen aquesta comunicació que poden endarrerir o precipitar aconteixements dins el quadrilongo, això voldria dir que hi ha una manca de comunicació entre el binomi cavall i genet. En un concurs, excursió o qualsevol altre fet, els nervis poden jugar una mala passada, provocant inseguretat i reduir, almenys, en un vint per cent la concentració, cosa que es podrà véncer i dissimular després de molt temps i experiència.

Aquesta és una disciplina que no té fronteres ni entrebancs, i que avui, gràcies a les escoles, està a l'abast de tothom.

( Amb Mandingo, entrenament a la Seu d'Urgell)

La Doma Clàssica és lògica, és el resultat d'un treball on s'apren el "COM" i tan sols cal paciència i esperar el "QUAN".

El principal objectiu de la Doma Clàssica és desenvolupar l'harmonia de l'organisme i mitjans del cavall. El resultat és un cavall tranquil, elàstic, àgil i flexible, content, atent i decidit. És aleshores quan tenim un conjunt o binomi perfecte entre cavall i genet.
L'objectiu del concurs de Doma Clàssica és protegir l'Art Eqüestre de les alteracions a que pugui ser exposat i conservar la puresa dels seus principis per a transmetre'ls intactes a les generacions de futurs genets.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

la pell d gallina

muaaaaaaaaaaaa**

soNia

Anònim ha dit...

por fi trobo una bona definició de doma clàssica,
a mi també m'ho pregunten molt sovint
continua aixi
kss

Anònim ha dit...

www.fotolog.com/patri_geminis

Que cavall més bonic! et felicito per haver fet un blog especialitzat en la doma clasica. Abans, els meus amics em preguntaven sovint que que feia quant montava a cavall, avui en dia, segueixo montant a cavall, y m'agrada que hi hagi gent com jo, una amazona enamorada de la doma clasica.

Anònim ha dit...

FA POC QUE HE COMENÇAT AMB AQUESTA DISCIPLINA PERÒ SE M'HA POSAT LA GALLINA DE PIEL AMB LA TEVA DEFINICIÓ... NO HI ENTENC GAIRE AMB CAVALLS PERÒ M'HI ESTIC POSANT DE VALENT I AMB AQUESTA DEFINICIÓ M'HAS FET VEURE COSES MOLT CLARES, SOBRETOT UNA: AUTOCONTROL I NO POSAR-SE NERVIÓS, I SOBRETOT, SER UN TOT AMB EL CAVALL... SÓN LO MILLOR DEL MÓN...