diumenge, 3 de juny del 2007

Paulov i el gos!


No t'ha passat mai que quan tens davant teu un menjar apetitós, comences a salivar? O que simplement quan estàs parlant de menjar "se't fa la boca aigua"?.


Ivan Pauolov (1849-1936) metge rus, va observar casualment que als gossos que tenia en el seu laboratori, només en sentir els passos de la persona que els portava el menjar,començaven a salivar i a segregar sucs gàstrics; és a dir, semblava que els gossos havien après a anticipar el menjar.

Paulov va començar a estudiar aquest intrigant fenòmen i es va preguntar si qualsevol altre estímul, per exemple el so d'una campana, podia provocar la salivació si, aquesta, s'unia a la presentació del menjar. I sí , va funcionar! Després de diversos dies repetint-se la seqüència del so de la campana i la presentació del menjar, el gos va començar a salivar només amb escoltar el so de la campana, encara que no hi hagués menjar!

Amb això podem arribar a la conclusió que, l'ésser humà no és un organisme predestinat des del seu naixement, no té una personalitat innata, sinó que al llarg de la seva experiència vital va aprenent una forma de ser, d'actuar, de pensar, i tot això és a conseqüència, entre altres coses, dels reforços positius i negatius que rep, dels càstigs, del que observa en els altres i molt important: de les seves pròpies decisions.




Aquesta entrada potser us semblarà una xorrada però a mi quan meu van explicar a classe em va semblar molt interessant.

7 comentaris:

Accídia ha dit...

El món del màrqueting ha explotat les reaccions pavlovianes al consumidor. En veure una cocacola tenim set, en veure un bigmac gana (sense tenir-ne9 ja que ens presenten un producte que en prendre'l ens farà gaudir d'un plaer i una felicitat inimaginable, talment fòra un psicotròpic.

Anònim ha dit...

La veritat es que he trobat auqesta assignatura molt interesant, tant anar a clase(els dies que he anat) com en estudiarla, era "divertida", fins l'examen d'avui, que no ho ha sigut gens. Maleeixo la vendrell, el piaget, i la mare que els va pari a tots, té gracia que en una asignatura com es psicologia, tinguin ganes de posar en practica la psicologia humana, fican proves tant dificils, que, ni els mateixos autors ni ella mateixa podrien fer mai. Dit aixo, me retiro a dormir, perque veien que ara toca estudiar l'asignatura d'aquell altre "%/&/=)()/(&$&!!!!" s'em treuen totes les ganes.Bona nit.

Anònim ha dit...

Quin desfogo deu meu!!!

Norma Pujol Farré ha dit...

Ai Natàlia, quin exàmen dew meu!
I ara ja ens podem preparar bé pel del dijous, perquè ja veuràs tu!
Que també és molt interessant però arribe l'exàmen i PAAAM, TE LA FOTEN!

Anònim ha dit...

nooooooormaaaaaaa t'enrecordes aquell dia al sopar d cumple d meri q jo tenia q la recuperació de bases...i portava la llibreteta' et vai dixar llegir uns apunts q parlaven justament d pavlov i d'aquesta teoria seva...interessant si ...recordo q stava kagada d por pq a l'exmn el 1r vai catejar-lo( únic exmn catejat en tot el curs nkara rai) pro....soort q a la recuperació nom va surtir com a praktic!!!!

molta sort!!!! xula l'entrada!mha portat records al meu cicle!



*muaaaaaaaa wapa!

sOnia

Norma Pujol Farré ha dit...

Sonia...... ;_)

Anònim ha dit...

Norma, per la teva salut mental deixa d'estudiar que t'està fent mal!!!jajaja
veig que la Vendrell ha fet estragos irrecuperables amb tu!!!jajaja
a mi em va passar el mateix en esta dona.
Espero que l'examen t'hagi anat molt bé i si no li ensenyes el bloc que segur que així t'aprova